top of page
400dpiLogoCropped.png
quantum logo.jpg
alientech.png

USEIN KYSYTTYÄ OHJELMOINNISTA

MITÄ AUTON OHJELMOINTI TAI OPTIMOINTI ON?

 

Optimointi tarkoittaa auton tehoreservin käyttöönottoa ohjelmamuutoksella.

Uudelleenohjelmointi, optimointi, "teholastu". Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Eli käytännössä auton alkuperäisen moottorin ohjausyksikön karttoja muutetaan, jolla saadaan aikaan parempi suorityskyky ja/tai taloudellisuus ilman tarvetta vaihtaa osia. Emme siis muuta tai lisää mitään laitteistoja autossa.

Useissa tapauksissa moottorinohjausyksikköön tallennettuihin karttoihin pääsee käsiksi normaalin OBD-portin kautta. Joissain uudemmissa malleissa moottorinohjausyksikkö joudutaan irroittamaan muutosten tekemistä varten. Muutos tehdään siihen suunnitelluilla laitteilla ja se vaatii suurta ammattitaitoa.

TEETTEKÖ EGR- DPF- ADBLUELAITTEIDEN OHITUKSIA?

 

Emme tee. Suomen laissa kyseisten päästömanipuolintien tekeminen on sanktioitu rangaistusmaksun uhalla. Lisäksi useat isot autoliikkeet eivät suostu tänä päivänä ottamaan vaihdossa autoa, josta kyseisiä asioita on poistettu tai ohitettu. Tämän asian varmistamiseksi asiakkailta on pyydetty kirjallista vakuutusta, ettei vaihdossa tulevassa autossa ole kyseisiä toimenpiteitä tehty. Haluamme toimia Sinun parhaaksesi emmekä kehota poistamaan näitä laitteita tuhotaksesi autosi jälleenmyyntiarvon ja tieliikennekelpoisuuden, vaan pyrimme keksimään edullisimman laillisen tavan ratkaista ongelma. Lue tästä lisää Ohjelmointivaihtoehdot -sivulta. 

 

 

MITÄ AUTOLLENI TEHDÄÄN?

Kunnolla ja vastuullisesti tehtyyn ohjelmointiin kuuluu monta vaihetta, jotka suoritamme aina:

1. Autoon tutustuminen, yleiskunnon tarkistus ja tarvittaessa koeajo.

2. Diagnosointi ja vikakoodin luku järjestelmätesterillä. 

3. Edellisten kohtien havaintojen perusteella päätös, jatketaanko ohjelmointia vai onko autossa jotain, jonka vuoksi ohjelmoinnilla ei saavuteta toivottua tulosta. Autosta tulostetaan tai tallennetaan diagnoosiraportti aina ennen ohjelmointia.

4. Ohjelmointitoimenpiteiden aloitus joko lukemalla moottorinohjaimen tiedot OBD-portin kautta tai irroitetaan ECU autosta ja luetaan se penkissä.

5. Kun olemme lukeneet moottorinohjausyksikön tietosisällön, se lähetetään Quantumin huippuammattilaisille, jossa kokenut ohjelmoija muuttaa auton alkuperäistä ohjelmaa. Auton moottorinohjauksen tyypistä riippuen tämä vie aikaa normaalisti joistain minuuteista puoleen tuntiin. Ohjelman muutokset tehdään siis aina auton omaa tai joissain tapauksissa vastaavaa tehdaspäivitystä pohjana käyttäen. Opitut arvot säilyvät ja ainoastaan karttoja muutetaan, joilla vaikutetaan auton suorituskykyyn. Quantumin tekemän ohjelmoinnin jälkeen myös auton diagnostiikka toimii, emme harrasta suojien tai vikakoodien poistoa peitelläksemme huonosti tehtyjä muutoksia. 

6. Kun ohjelma palautuu muutettuna, suoritetaan uuden ohjelman kirjoitus ECUun. Kun kirjoitus on valmis, auto valmistellaan koeajoa varten. 

7. Suoritetaan autolla koeajo, tarkkaillen auton käytöstä tarkasti ja eri tilanteissa. Koeajon jälkeen tehdään järjestelmätesterillä skannaus ja huolehditaan siitä, ettei auton vikamuistiin jää mitään ohjelmoinnin aikana tulleita "herjoja" kiusaamaan tulevaa huoltomiehen vierailua, sekä varmistetaan ohjelman toimivuus mitta-arvoja tarkkailemalla. 

8. Luovutetaan auto asiakkaalle ohjeistuksen kera ja 30 päivän tyytyväisyystakuuaika alkaa. Mikäli et pidä saamastasi ohjelmoinnista, voit 30 päivän aikana tuoda sen takaisin, palautamme auton alkuperäiseksi ja palautamme rahasi. Sinun ei siis tarvitse luottaa meidän sanaamme vaan pääset kokeilemaan muutoksia rauhassa. 

KAUANKO OHJELMOINNISSA KESTÄÄ?

1-2 tuntia, autosta riippuen

Yleensä OBD-ohjelmoinnissa menee ihannetapauksessa alle 2 tuntia kaikkineen. Joissain tapauksissa auton moottorinohjaimen luku/kirjoitus kestää kauemmin. Näistä pyrimme kertomaan etukäteen mikäli meillä se on tiedossa. 

ECUn irrottamisen vaativassa penkkiohjelmoinnissa menee aikaa enemmän ja siihen vaikuttaa suuresti auton malli. Missä ECU on, kuinka hankalaksi sen irroittaminen on tehty jne. Niissä harvinaisissa tapauksissa että ECU joudutaan avaamaan, aikaa menee vielä enemmän. Siksi näiden hintakin on suurempi. Yleisesti tämäntyyppisissä ohjelmoinneissa menee aikaa 2-3h. 

 

 

 

 

ONKO TÄMÄ "BULKKISOFTA"? ONKO CUSTOM PAREMPI KUTEN SANOTAAN?

 

Tämä kysymys velloo varsinkin nettifoorumeilla usein. Samoin sana "Bulkki". Tähän ei ole lyhyttä vastausta, eikä monen mielestä yhtä totuutta. Avataanpa vähän:

"Bulkkisoftasta" puhuessa luodaan tarkoituksellisesti mielikuvaa että joku jostain lataa jonkun epämääräisen tiedoston ja laittaa sitä ties mihin. Tätä kyllä tapahtuukin maailmalla paljon. Mutta taas "bulkki" voi olla hyvääkin: 

Oikein tehtynähän hyväksi kehitetyn ohjelman monistaminen moneen samanlaiseen autoon ei ole mikään ongelma. Päinvastoin. Esimerkiksi Englannissa oleva MB Vito 116CDI on aivan samanlainen auto kuin Suomesta ostettu lajitoverinsa.Se että ratti on oikealla, ei vaikuta moottorinohjaukseen. Quantumin tapauksessa otetaan yksi tällainen Vito ja kymmenkunta ammattilaista, jotka alkavat kehittää vakio-ohjelmaan parannusta. Autoa ajetaan dynossa ja maantiellä, kerätään tietoa ja hierotaan ohjelma sellaiseksi, että auto toimii ja kestää, eikä mene vikatilaan, koodeja pyyhkimättä. 

Tähän käytetään yhteensä vuosikymmenien ammattitaitoa analysoimaan ja laskemaan uusia parametreja, sekä selvittämään auton mekaaninen kesto ja huomioimaan muut muuttujat. Tämä kehitysvaiheen jälkeen ohjelmaa testataan vielä muihin samanlaisiin autoihin lähistöllä ennen kuin se päästetään meille asennuspisteille maailmanlaajuiseen levitykseen. Tässä vaiheessa edelleen asennuspisteen työntekijän ja Quantumin ohjelmakirjoittajan välisellä vuorovaikutuksella varmistetaan auton kelpoisuus vastaanottaa ohjelmaa diagnosoimalla "potilas" ennen ja jälkeen. Ohjelma asennetaan ja sille myönnetään tyytyväisyystakuu. Mikäli koeajolla huomataan jotain puutetta, tehdään havaintojen perusteella muutokset ja kirjoitetaan uudelleen. Eli ohjelmaa "kustomoidaan" tai toisin sanoen hienosäädetään tarvittaessa.

Tosiasiassa siis "Bulkkisoftan" määritelmän täyttää oikeastaan kaikki markkinoilla olevat ohjelmat, joita asennetaan enempään kuin yhteen autoon. Eikä se ole missään nimessä väärin. Lähes kaikki kakutkin  tehdään aikaisemmin leivotun pohjan ympärille =) 

Normaali, ehjä ja muuttamaton sarjatuotantoauto ei tarvitse yksilöllisesti viritettyä ohjelmaa. Sitten kun autoa aletaan muuttamaan rankemmin, tilanne tottakai muuttuu. Tällöinkin oikeastaan aina käytetään jotain valmista hyväksi todettua pohjaa, jota hienosäädetään tilanteen mukaan.

Luotettavuudesta voi heittää ajatuksen: Kumpaan luotat enemmän, useamman ammattilaisen ja isompien tuotekehitysresurssien avulla tehtyyn "bulkkiin", vai yksittäisen ihmisen tunnissa, parissa tekemään yksilölliseen ohjelmaan, joka ei tapahdu välttämättä edes dynossa? 

Quantumilla on toki olemassa tietyt asiat, mitä he eivät suostu tekemään rikkoutumisriskien vuoksi, jolloin tehotasot jäävät alemmaksi kuin niillä, joilla riittää uskallusta kuormittaa autoa liikaa. Meidän pyrkimyksemme on tarjota toimivaa ja luotettavaa moottoriohjelmointia, joka antaa käyttäjälleen parhaat puolensa autosta ilman pelkoa rikkoutumisesta. 

Sen enempää emme halua ottaa kantaa eri asioiden hyvyyteen, koska kaikille on olemassa se oma paras. Haluamme vain kertoa, miten ja miksi itse tämän teemme ja miksi seisomme asiamme takana :)

Quantumilla on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yli 1000 asennuspistettä ja ohjelmointeja tehdään yli 50 000 autoon joka vuosi. Asiakastyytyväisyytemme on parhaimmistoa alalla, joten jo  se kertoo omaa kieltään laadustamme. 

Yleisiä etuja Quantum ohjelmoinnista:

  • Kehitetty oikeassa autossa oikealla kalibroidulla dynamometrillä, sekä maantietestein

  • n. 15-40% lisää tehoa

  • Pienempi kulutus, mutta emme lupaa epärealistisia polttoainesäästöjä

  • 30 päivän palautusoikeus ilman mutinoita.

  • Elinikäinen ohjelmistotakuu

  • Ohjelma tehdään aina siten että esimerkiksi ehjän vakiokytkimen tai vauhtipyörän/vaihteiston keston rajoja ei ylitetä.

  • Räätälöintimahdollisuus ihan samoin tavoin kuin "custom" -softillakin.

 

 

 

ONKO OHJELMOINTI TURVALLISTA JA LYHENTÄÄKÖ SE AUTON ELINIKÄÄ?

 

Tämä on yleinen ja hyvä kysymys. Yleisellä tasolla vastaus on tähän: Riippuu tekijästä. Omalla kohdallamme voimme ylpeänä sanoa: ON ja ei lyhennä. 

Quantumin politiikka ohjelmien teossa on nimenomaan ne lähtökohdat, mitä auton mekaniikka sallii. Eli aina ohjelmien kehitysvaiheessa olemme huomioineet realistisen väännönkeston voimalinjassa ja moottorissa. Tiedämme varsin hyvin, että jotkut lupailevat paljon suurempia teho- ja vääntönousuja ja kyllä niistä saadaankin. Lieveilmiönä vaan on se, että käyttöauto muuttuu suurella todennäköisyydellä harrasteautoksi ja esimerkiksi voimansiirtokomponenttien, ahtimien ym. elinikä lyhenee merkittävästi. 

Mikäli ohjelmoidussa autossa joskus myöhemmin syttyy moottorin vikavalo, saat todellisuudessa taputtaa itseäsi olalle: Olet valinnut oikean ohjelmatoimittajan. Maailmalla on lukemattomia tekijöitä, jotka kylmästi poistavat vikakoodit tai nostavat niiden hälytysrajat niin ylös, että auto ei enää ilmoita mistään ongelmista valomerkillä, vaan siirtyy suoraan savu- tai äänimerkkeihin! Se ei ole kovin mukava ja eettinen toimintatapa. 

Meiltä ostettu ohjelmointi on turvallinen. Sen teossa on huomioitu ehjän auton kyky kestää kasvanutta tehoa. Itse ohjelmointitapahtumassa mahdollisesti tulevien vahinkojen varalta meillä on asianmukaiset vastuuvakuutukset ja käytämme vain aitoja ja virallisia laitteita sekä ohjelmistoja. Mahdollisen ongelmatilanteen sattuessa meillä on käytettävissämme yli 200 vuotta ammattitaitoa ratkaisemaan se parhaalla mahdollisella tavalla ja nopeasti. 

Tämä on myös yksi syy, miksi selvitämme auton kunnon ennen ohjelmointia. Paljon ajettu tai huonosti pidetty auto ei enää vastaa välttämättä sitä tasoa, mikä sietäisi tai edes antaisi uudet tehot. Mikäli kytkin on jo elinkaarensa päässä, alkaa se helposti luistaa. Mikäli ahdin on jo väljä ja ääntelevä, on todennäköistä että se hajoaa joka tapauksessa ennen pitkää. Sama koskee vetoniveliä ym. 

 

 

 

MITEN KÄY AUTON TAKUULLE?

 

Lähtökohtaisesti auton takuu katkeaa AINA, mikäli sitä muutetaan siitä, millaisena se on myyty tai valmistettu.

Eli virallinen vastaus tähän on useimmilla maahantuojilla, että takuu raukeaa. Loppupeleissä auton omistaja vastaa aina autoon tehtävistä muutoksista ja me kerromme ennen toimenpidettä tämän tiedoksi. 

 

MENEEKÖ AUTO KATSASTUKSESTA LÄPI OHJELMOINNIN JÄLKEEN?

Ohjelmoinnissa ei normaalisti tehdä mitään, mikä vaikuttaisi tämän hetken katsastuksissa mitattaviin päästöarvoihin tms. eli sen puolesta läpäisee määräaikaiskatsastuksen. 

Lyhyesti sanottuna: Auton virittäminen itsessään on laillista, mutta auton käyttäminen tieliikenteessä ilman muutoskatsastusta ei ole. Suomessa valvonta on 1.3.2021 alkaen ulkoistettu alan toimijoille ilmoitusvelvollisuuden myötä, joten tekemämme autot eivät saa olla tekohetkellä tieliikennekäytössä, eikä sitä tule myöskään tieliikenteessä käyttää. Auton omistajan vastuulla on selvittää ja hankkia kaikki katsastusta varten vaadittavat dokumentit, mikäli päättää näin tehdä. Auton omistaja on myydessään niinikään velvollinen kertomaan ostajalle, että autoa on viritetty.

 

 

 

MITÄ OHJELMISTOTAKUU JA TYYTYVÄISYYSTAKUU TARKOITTAA?

 

Haluamme osaltamme varmistaa asiakastyytyväisyyden. Tähän kuuluu 30pv tyytyväisystakuu ja ikuinen ohjelmistotakuu. Tarkemmin alla:

30pv tyytyväisyystakuu tarkoittaa sitä, että saat kaikessa rauhassa ajaa autollasi normaalissa arjessa ja todeta siten, kannattiko ohjelmointi. Mikäli autossa ei tunnu muutoksia tai se toimii huonosti, teemme 30pv aikana toivomiasi muutoksia tai annamme sinulle mukisematta rahat takaisin ja palautamme autosi vakioksi. Sinun ei tarvitse siis tyytyä myyntipuheisiin tai paperilla oleviin numeroihin. Ajettavuus ratkaisee.

Ikuinen ohjelmistotakuu tarkoittaa sitä, että mikäli esimerkiksi merkkihuollossa auto päivitetään ja ohjelma katoaa, me asennamme viriohjelman takaisin. Kun ohjelmointi tehdään, meillä jää aina vakio- ja muutettu ohjelma talteen ja pystymme palauttaa sen autoosi tällaisessa tilanteessa veloituksetta. Itse ohjelma testataan koeajolla heti teon jälkeen ja käytämme tähän myös kehittynyttä diagnostiikkaa.

bottom of page