top of page
  • Writer's pictureTuukka Sairo

KNOPPITIETOA NYKYAUTOISTA: PAKKANEN JA LÄMMÖNHALLINTA


Nykyauton lämpömittari, tuo 2010-luvun mekaaninen mainoskyltti.


Viton lämpömittari näyttää että kylmä on


Mitäkö tarkoitat ja mitä minä tällä tiedolla teen?


Oikeastaan kaikissa autoissa tänä päivänä moottorin lämpötilaa osoittava mittari on suuntaviitta, jolla ei ole juurikaan tekemistä moottorin todellisen lämpötilan kanssa.

Hyvin usein esimerkiksi VW-konsernin tuotteissa ihmiset ihmettelevät miksi hytissä on kylmä vaikka mittari näyttää 90 astetta kuten aina.


Juuri siksi. Volkkareissa usein mittari näyttää normaalia 90 asteen lukemaa jos lämpötila on välillä 76-100 astetta. Yhtälailla esim. Mersuissa ja monessa bemarissa moottorin normaali käyntilämpötila on 100+ astetta ja termostaatin avautumislämpö yli 100.

Tämä on tehty yksinkertaisesti kuljettajan rauhoittamiseksi. Karrikoiden voidaankin sanoa että lämpömittari eroaa merkkivalosta siinä mielessä että se näyttää 3-4 eri porrasta, viisarin liike on vain ”pehmennetty” lineaarisemmaksi.


Termi Jäähdytysjärjestelmä onkin melko vanhentunut, nykyään olisi oikempaa puhua LÄMMÖNHALLINTAjärjestelmästä. On erittäin tärkeää että moottori toimii OIKEALLA lämmöllä, ei liian kuumana eikä liian kylmänä. Metallien laajenemiset/elämiset, palamistapahtumat, päästöjen muodostuminen ja jälkikäsittely, kaikki tarvitsevat tietyn lämpötilan toimiakseen kunnolla.


Meille on opetettu alaluokilta lähtien että vesi kiehuu sadassa asteessa. Paitsi paineenalaisessa järjestelmässä, jollainen auton jäähdytysjärjestelmäkin on. Painekorkki pitää järjestelmän paineistettuna, usein jopa 1,5-2bar, ylikin. Tällöin kiehumispiste on reilusti korkeampi. Mikäli lämpömittari huutaisi sataa, samaa tahtia laulaisi reklamaatiovastaavan puhelinvastaaja Tehtaan mäellä.


Lisäknoppina, tästä yli 100 asteen lämpötilasta johtuen on täysin mahdollista että esimerkiksi vesipumppu vuotaa moottorin kylkeen reilustikin nestettä eikä missään ole lätäkköä, koska vesipisara haihtuu samantien, jättäen jälkeensä vain jäähdytysnesteen väriainejäämän.


Miksi oikealla lämpötilalla on väliä?


- Esimerkiksi dieselautoissa DPF:n regenerointi saattaa estyä mikäli jäähdytysnesteen lämpötila on alle 80 astetta. Lämpö ei siis riitä perustoimintojen ylläpitämiseen ja ongelmat ovat nurkan takana. Samaan aikaan kuljettaja on tästä autuaan tietämätön. Tämä on vain yksi haittapuoli.

Eli viimeistään siinä vaiheessa jos huomaat että viisari jää vähänkin normaalin alle jossain alle -10 pakkasissa, on erittäin fiksua tarkastuttaa että auto lämpiää riittävästi. Tällä ehkäistään erittäin tehokkaasti kalliita ja harmillisia remontteja tulevaisuudessa, parhaimmillaan pelkän tunnin testerityön tai termostaatin vaihdon hinnalla. Esimerkiksi kuvan Vitossa on erittäin akuutti tarve termostaatin vaihdolle. Lämmöt ei tuosta nousseet, todellinen pysytteli alle 60. Toki pihalla pakkastakin yli -20.

Muistakaa synkimmänkin talven keskellä, että säännöllinen ja ennakoiva huolenpito on loppupeleissä aina halvempaa kuin vian ilmetessä remontointi. Ota siis meihin yhteyttä rohkeasti jos epäilet ettei autosi lämpiä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole :) TÄSTÄ YHTEYSTIETOIHIN


Oikean lämpötilan kannalta oleelliset komponentit autossa, joiden on oltava kunnossa:


  • Termostatti / Termostaatit. On huomioitava että monessa autossa on useita eri termostaatteja. Mikäli joku näistä ei toimi oikein, yleensä auto ei lämpene riittävästi. Ylikuumeneminen on harvinaisempaa.

  • Jäähdytyspuhallin, eli flekti. Luonnollisesti, liiallinen kuumuus tulee poistaa, se tehdään jäähdytinkennossa puhaltimen ja luonnollisen ilmavirran avulla.

  • Polttoainelämmitin. - Kyllä! Tällä on iso merkitys monen nykyauton lämmittämisen kanssa ajon aikana. Webasto tai eberi on mukavuusvarusteen lisäksi myös teknisen toiminnan kannalta kriittinen, eli sillä mahdollistetaan monen moottorin RIITTÄVÄ lämpö käytön aikana myös pakkasillaOpelin tehdaswebasto, jonka viallisuuden vuoksi auto ei lämmennyt riittävästi edes -10 pakkasessa.
5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page